top of page

O nama

Obitelj se počela baviti vinogradarstvom i vinarstvom kad je stari did Ivan Giovanni Radolović - Mateus posadio prvi vinograd 1882. godine. Siromašan mladi Ivan, najmlađe deseto dijete od oca Martina, ženidbom je stigao u mjesto Buiće te je počeo kupovati zemljište i graditi kuće.

_DSC4115.jpg

U kratko vrijeme postao je jedan od malobrojnih hrvatskih veleposjednika na području tadašnjeg Porečkog kotara. Okolnosti njegovog naglog bogatstva nisu nikad objašnjene već se uvijek nagađalo o pronalasku nekog blaga prilikom obrade zemljišta u blizini nekropola Picuga. Na 62 ha zemljišta koje je kupio proizvodio je godišnje oko 300-350 hl vina, 5-6 hl ulja, a njegovu kampanju u posjed obrađivalo je 17 hlapci - radnika. Ivan Radolović, veliki borac za hrvatsku riječ od 1900. do 1905. učestalim prepiskama uspijeva preko Vjekoslava Spinčića, narodnog sabornika u Istarskom saboru, potaknuti Porečku vlast sa otvore prvu školu na hrvatskom jeziku u Žbandaju. Nizom nesretnih događaja imanje biva dijeljeno i nasljednici su se nastavili baviti vinogradarstvom i vinarstvom samo za osobne potrebe.

 

Circle of LIfe -

krug života nakon

više od 100 godina

vraća priču na početak.

 

Darko Kadum, čija ja majka Nela praunuka Ivana Radolovića i koja je naslijedila ostatak imanja, krenuo je pradidovim stopama. Najprije je na poziciji Vograda posadio maslinik. Na Valentinovo 2012. na poziciji Kampanovo, bogatoj dubokoj crvenici Darko je na 2 ha posadio je svoj prvi vinograd. Darko, a od 2019. godine i njegov sin Ivan, nastavljaju otkupljivati dijelove nekadašnjeg imanja i nastavljaju sa sadnjom vinograda. Iako su se kroz protekla desetljeća generacije obitelji Radolović - Kadum prestale baviti vinogradarstvom i vinarstvom, ovim novim početkom kao da se probudila uspavana težnja za kvalitetnijim životom u skladu sa prirodom. Nasadi obitelji Kadum obrađuju se po svim standardima organske proizvodnje, strastveno kao što je to i stari did Ivan bio zamislio i radio. 2019. godine obiteljsko gospodarstvo preuzima sin Ivan Kadum koji započinje sa proizvodnjom vrhunskih vina. Dio vinarije Kadum nalazi se u kući koju je stari did Ivan izgradio u mjestu Buići pored Poreča koja nas svaki dan podsjeća koliko je održavanje tradicije važno u pokretanju ove naše vinarske budućnosti.  

bottom of page